ÖZ: Kömür yakıtlı termik santrallerden kaynaklanan atıkların (kül ve cüruf) birçok toksik element içerdiği bilinmektedir. Bu elementlerin su kaynaklarına sızması, atıkların bertaraf edilmesi ile ilgili çevresel etkileri açısından büyük önem taşımaktadır.. Bu çalışmanın amacı, Yatağan Termik Santralı atık depolama sahasından kaynaklanan kirletici potansiyellerinin yeraltı sularına olan etkilerinin belirlenmesidir.. Bu bağlamda, atık depolamasahasından sızan sular ve depolama sahasının önünde yer alan gözlem, kuyularından alınan su örneklerindenyararlanılarak, kirletici potansiyellerinin yeraltı sularına olan etkileri irdelenmiştir.Atık depolama sahasının, önünde, Yatağan ovasının oluşturduğu g,enç alüvyon çökelleri, gerek, yeraltı sularının beslenmesi, gerekse depolanması açısından çok. iyi bir akifer ortamı oluştururlar. Bu akifer, hem. içmesuyu, hem de yaygın bir şekilde sulama suyu amacıyla işletilmektedir. Atık depolama, sahasında toplanan suların, yeraltı sularına olan etkilerinin araştırılması amacıyla alüvyon akiferlerde herbiri 20 m., derinliğinde üçgözlem kuyusu açılmıştır. Bu kuyularda yapılan basmçsız su deneyi sonuçlarına göre, alüvyon çökelleriningeçirimli ve çok geçirimli sınıfına girdikleri belirlenmiştir.Gözlem kuyularından bazı dönemlerde alınan su örneklerindeki Cd ve Pb değerlerinin Çevre Koruma Örgütü (EPA) tarafından içme suları, için önerilen 0.005 rng/1 ve 0.015 m.g/1 sınır değerlerini aştığı görülmektedir.Ayrıca,, inceleme alanındaki su örneklerindeki sülfat (8Q4=) değeri, Turk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafındaniçme suları için önerilen maksimum sınır değerlerini genellikle aşmaktadır.
ÖZ: Hatay-Erzin ovası, Akdeniz bölgesinde, İskenderun körfezinin kuzeydoğusunda, Hatay ve Adana illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Ova alanı yaklaşık 300 km2, drenaj alanı ise 350 km2`dir.Çalışma alanının genel hidrojeolojik özelliklerinin yanı sıra, boşalım sahasında yer alan ortalama 1.74 nr7sverime sahip Burnaz kaynağının beslenim-boşalım ilişkisi araştırılmıştır. Çalışma alanında akifer birimleri,İskenderun basenine ait Üst Pliyosen-Pleyistosen yaşlı Erzin formasyonunun, çakı İtası seviyeleri,PLiyokuvaterner - Kuvaterner yaşlı gözenekli bazalt ve Kuvaterner yaşlı alüvyonun kumlu, çakıllı seviyelerioluşturmaktadır.. Yeraltısuyu akım. yönü kuzeydoğudan güneybatıya ve doğudan batıya (Akdeniz`e) doğrudur.Burnaz kaynağı, Pliyokuvaterner yaşlı bol gözenekli bazaltlardan, tektonik hatların kontrolünde alüvyonun,geçirimsiz bölümleri boyunca birbirine oldukça yakın iki temel noktadan boşalan ve bu biçimi ile dokanak kaynağı olarak nitelendirilebilinen grup kaynağı özeiliğindedir. Kaynak, yıllık yağışların etkisi altında bulunan ilçüncü tip akifer özelliğindeki bazalt akiferinden boşalmaktadır.Ovadaki su noktalarının birbirleriyle ve kaynak ile olan ilişkilerini hidrojeokimyasal açıdan araştırmak amacıyla sahadan alman örneklerde su kimyası ve trityum, analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar. Burnaz kaynağının havza içindeki bazaltlardan yıllık yağışların etkisi ile beslendiğini, diğer su noktalarının ise aklferdekiderin dolaşım, ve tuzlu formasyonlarla olan ilişkilere bağlı olarak kimyasal ve trityum, içeriklerinde değişimlerolduğunu göstermiştir.
ÖZ: Yerbilimlerinde kullanılan kaynak, rezerv, maden, mineral, cevher gibi çoğu kelime, terini ve kavramlar îlebunların anlamları işletmedeki veya arazideki mühendisten,,, üniversitedeki akademisyene ve hatta politikacılartarafından çok farklı bir şekilde ifade edilmekte ve tariflenmektedir. Bu durum, çoğu zaman yanlış anlamalarasebep olmaktadır Bu yazıda,, hammadde, doğal kaynak, maden, kaynağı, maden rezervi, jeolojik rezerv, üretilebilir rezerv ve satılabilir rezerv gibi terimlerin tanımlama kriterleri ile maden.,, mineral, cevher, endüstriyel mineral ve süs taşlan gibi kavramların tanımlamaları örnek verilerek tarif edilmiştir.Makalenin son bölümünde ise,, Hasançelebi demir yatağı için söz konusu tanımlamaların,, farklı gruplar tarafından nasıl, kullanıldığı ve ifade edildiği verilmiştir.