ÖZ : Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan inceleme alanımda, genellikle volkanik kayaçlar egemendir. İnceleme alanında yüzeylenen en yaşlı birim, kumtaşı, marn ve kırmızı kireçtaşı ara katmanları içeren andezit-bazalt dasit lav ve piroklastlarından oluşan Santoniyen-Maastrihtiyen yaşlı Hemşindere formasyonudur. Bölgesel olarak geniş yayılım gösteren bu formasyon yer yer bazik, ve asidiik intrüzifler tarafından kesilmiştir. Hemşindere formasyonun üzerine Rize yöresinde, beyaz-bordo renkli marn, kiltaşı ve kireçtaşı ardalanmasından oluşan Üst Kretase-Paleosen yaşlı Rize formasyon gelir. Bu birim üzerine hafif bir uyumsuzlukla kaim katmanlı ve iri taneli kumtaşı ile marnlardan oluşan Alt-Orta Eosen yaşlı Kaplıca formasyonu oturan Kaplıca formasyonu üste doğru andezitik-bazallik lav, tüf ve agjomeralardan oluşan Melyat formasyonuna geçer. Fosili kumtaşı ve marn ile çakıltaşı kil ve kumlardan oluşan Sarmasiyen yaşlı Pazar foımasyonu alttaki bitlin birimleri açısal uyumsuzlukla üstler. Pliyo-Kuvaıterner (?) yaşlı. Hamidiye fonnasyonu ise kum ve çakıltaşlanndan oluşmuştur. Bölgenin en genç çökelleri Kuvaterner yaşlı taraça ve alüvyonlardır. İnceleme alanında yüzeylenen ana kayalarda yapılan, organik jeokimyasal analizlere- göre, bölgede iyi bir ana kaya fasiyesinin gelişmediği anlaşılmıştır. Çayeli`nde denizde bulunan petrol sızmalarının varlığı çok eskiden, beri bilinmektedir. Bu sızıntılar, Karadeniz`in tabanında yer alan tortul serilerde oluşmuş petrolün, aktif faylar ve kink fasiyes boyunca yüzeye çıkmasıyla açıklanabilir.
ÖZ : Adana ilinin yaklaşık 80 km, KKB`sında yer alan inceleme alanının temelini bölgede ilk olarak ayirtlanan sığ, zaman zaman derinleşen deniz litolojilerini kapsayan Permo-Karbonifer yaşlı Karahamza kuşağı formasyonu oluşturmaktadır, Üzerine diskordansla Jura-Üst Kretase yaşlı sığ deniz özellikli Demirkazık kireçtaşı gelmektedir. Derin deniz özellikli, Kampaniyen-Üst Maastrihtiyen yaşlı Yavça formasyonu Demirkazık kireçtaşı üzerinde uyumludur, Çalışma alanın kuzey tarafında geniş alanlarda yüzeylenen Kızıldağ melanjı ve Faraşa ofiyoliti kendilerinden daha yaşlı olan birimleri tektonik dokanakla üzerlemişlerdir, Kızıldag melanjı ve Faraşa ofiyoliti Üst Maastrihtiyen sırası ve sonrasında sürüklenenlerle bölgeye yerleşmişlerdir. Çalışma alanının güney kesimlerinde çakıltaşı, kumtaşı, silttaşı ve çamurtaşından oluşan Oligosen-Alt Miyosen yaşlı, karasal nitelikli Giİdİrli formasyonu Demirkazık kireçtaşı üzerine açısal uyumsuzlukla gelmektedir. Resif gerisi çökellerinden oluşan Alt-Orta Miyosen yaşlı Kaplankaya formasyonu ; tabanda Gildirli formasyonu İle uyumlu, üst dokanağı ise resifal karakterli Alt-Orta Miyosen yaşlı Karaisalı kireçtaşı ile yanal ve düşey geçişlidir,
ÖZ : Celaller kalay cevherleşmesi granitin grayzeyleşmiş kenar kesiminde, hidrotermal. hematitli ve termalifili kuvars damarları, içinde gözlenmektedir. Kalay minerali kasiterimir Hematitli kuvars- damadan, diğerlerine göre kasiterilçe daha zengindir. Tamalinli kuvars damarları çok seyrek ve ufak kasiterit kristalleri içermektedir.. Anadolu`da kasiterit cevherleşmesi ilk defa Celaller yöresinde saptanmıştır.
ÖZ: Beypazarı (Ankara) yöresindeki trona içeren Neojen yaşlı, volkano-sedimenter istifin kumutatifi ve çamurtaşları x-ray difraksiyon yöntemi ile incelenmiştir, Çamurtaşları ve kiltaşları simektit ve illitin yanı sıra başlıca dolomit, kalsit, trona, klmopıtilolit» natrolit, vailakit, haksahidrit, magpezh, feldispat, nadiren klorit ve opal-CT. gibi ot ij ene tik mineraller içerirler. Yapılan çalışma sonucu trona içeren (alı düzey) çamurtaşı. ve kiltaşlarının tane boyu 2 p.* dan. küçük fraksiyonlarının %67 iyi kristalli simektit ve %33 illetten oluştuğu saptanmışür. Trona içermeyen çamurtaşı ve kiltaşlarının tane boyu 2 p. ` dan küçük fraksiyonları, da %30 kötü kristalli simektit ve %70 illitten oluşur. Simektitler trioktaedral ve Elitler de dioktoedral türdendir. Simektitferin değiştirilebilir tabakalararası katyonu Ca++ dur. Kil mineralleri ortamın jeokimyasal koşullarına bağlı olarak altlan iste doğru iilit (baskın) + orta derecede kristali simektit - iyi kristalli limeklit (baskın) + illit - ülit (baskın) + zayıf kristali simektit - iliit şeklinde düşey bir dağılım sunar.. Simektit ve diğer otijenik mineraller play a-göl ortamlarında nötral ve alkali koşullarda volkanik malzemenin bozuşması sonuca oluşmuştur.
ÖZ: Kuzeybatı, Anadolu`da Akçakoca yöresinde, izlenen Tironiyen-Kampaniyen yaşlı tortul istif içimde, onlarla, ardtifimli şekilde bakman, yer yer ise. yine bu. istifi kesen, dayklar halimde çeşitli volkaniller gözlenir. Andezit, bazaltik andezit ve `bazalt, olarak `tanımlanan bu volkanitler genelde kalkalkalen bileşimlidir.
ÖZ: Fabrika, atıkları, trafik, hızlı kentleşme, yol ve baraj yapımı gibi modern yaşamım, sayısız etkinlikleri, doğal ortamın, çeşitli. şevlerde dengesini bozmaktadır. Bunlara ek olarak, madencilikle .ilgili uğraşı alanlarında da çevre soranları ile karşılaşılmaktadır. Kızılcaören köyü ile yakın çevresini etkileyen ve .fLuorit yataklarından kaynaklanan doğal kirlenme fau makalede ele. alınmıştır. Bu yapılırken fluor büeşilderinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri de ayrıntılı olarak incelenmiştir.
ÖZ: Doğu Toroslar Bölgesinde, Adana ilinin yaklaşık 120 km kuzeyinde yer alan inceleme alanında Paleozoyİk, Mesozoyik ve Senozoyik üst sistemlerine ait otokton kaya birimleri gözlenir, Çalişma alanındaki kaya birimleri çoğunlukla kanbonatlar ve kırıntılı kayaçlar şeklindedir, Saha genel olarak KD-GB yönlü bir antminoryum görünümünde olup, faylar ve diğer kırık hatlar da aynı yönde gelişmişler. Bu nedenle sahanın KB-GD yönlü streslerin etkisinde kaldığı söylenebilir. Sahanın genel yapışma uyumlu olan Liyas yaşlı birimler içkideki kömür katmanları da yaklaşık K-G doğrultulu olup bazen KD`ya bazen de GD`ya 3Ö°-5QB arasında değişen eğimler göstermektedir. Kömür damarlarından alman örnekler üzerinde yapılan palinolojik analizler sonucunda Kyrtomisporites, Kyrtomisporites nasserii sporları bulunmuş olup, böylece incelenen kömürlerin Liyas yaşında olduğu kesinlik kazanmıştır, Yapdan kimyasal analizler sonucunda ise bu kömürlerin ısı değerinin yüksek olduğu ve Gothan sınıflamasına göre "yağlı Taşkömürleri sınıfına girebileceği söylenebilir,
ÖZ: Şimdiye kadar ağaçların heyelan olayında kesin bir önleyici olduğu düşünülmüyordu. Fakat ülkemizin çeşitli yerlerinde, özellikle yeşil alanlarda eski heyelan kütlelerine sıklıkla rastlanması ve yaklaşık sekiz yıllık eski ve yeni heyelanlar üzerindeki çalışmalarımız, ağaçların her jeolojik bilim de önleyici olmadığı gibi tersine bir- rol oynadığını da. göstermiştir.