ÖZ: Bu araştırma, Batı Torosları K kesimindeki yer alan, daha önce ayrıntılı aydınlatılmamış Yalvaç(Isparta) Akşehir (Konya) dolayında yeniden incelenmesi ve Batı Toroslarla deneştirilmesi amacıyla elealınmıştır. Alanın olağanüstü karmaşık stratigrafi istifleri ile bunlar arasındaki ilişkiler incelenmiştir.Haritalanan alanın en yaşlı litoloji topluluğu Alt(?) Orta Kambriyen yaşlı- Çaltepe kireçtaşı ile başlar ve düşey yönde dereceli olarak Üst Kambriyen-Alt Ordovisiyen yaşlı, bölgenin egemen litolojisini,oluşturan Sultandede formasyonuna geçer, Bunların üzerine diskordansla Orta-Üst Devoniyen yaşlı Engilli kuvarsiti ve düşey dereceli geçişli Harlak formasyonu gelir, Alt Karbonifer Koeakızıl formasyonu/Permiyen ise Deresinek formasyonundan, oluşmuşlardır,Mesozoyik Üst Jura yaşlı Haeıalabaz kireçtaşı ile temsil edilmiştir. Daha üstte, Neojen yaşlı kayabirimleri açılı diskordansla başlar. Neojen`de; akarsu fasiyesli Bafkonak formasyonu, taşkın ovası fasiyesli Göksöfüt formasyonu ile göl fasiyesli Yankkaya formasyonu ayırtlanmıştır.
ÖZ: Yeraltısuları için koruma alanları oluşturulması, ağırlıklı olarak ilgili havzadan çeşitli amaçlı yararlanımlara getirilecek sınırlamalarla çok yakından ilişkilidir, Bundan dolayı, her koruma alanı için gerekli değerlendirmelerin olanaklı olduğunca kesinlikle yapılması hem gerekli koruma alanının sağlıklı olarak saptanması, nemde konunun ekonomik önemi açısından önem tapmaktadır.50 f ün sınırı ile Nötr Yeraltısuyu yolunun belirlenmesi, yeraltının tek düze olmayan yapısı ve elde yeterlikertede hidrolik, hidrojeolojik verilerin bulunamayacağından ötürü, oldukça sorunsaldır.Bu yazıda, yeraltısuyu nötr su yolu ve Koruma Zonu Il`nin, elde yeterli olçüde veriler bulunmaması durumunda da saptanmasına ilişkin ilkeler yöntemler ve olanaklar irdelenecektir.
ÖZ: Çalışmanın giriş bölümünde boksit deyimi ve uluslar arası Önemli boksit kuruluşları açıklanmıştır.Anaörüde boksit yatakları Önce jeolojik konumlarına göre sınıflandırılmış, sonra boksit cevheri mineraloji kimya ve kullanım alanlarına kısaca değinilmiştir. Bu bilgiler çerçevesinde Türkiye boksit yatakları bölgeve alt bölgelere ayrılarak incelenmeye çalışılmıştır.
ÖZ: Tire kırsal alanında 1977 yılında yapılan endemik guatr taramalarında 16 köyde ya§ayan 7142kişiden 5531 kişi kontrol edilmiştir. Saptanan 2109 guatr hastasından 1908 adedi diffus(% 34) ve 201 adedi ise nodüler (% S) tiptedirler. Bölgede hastalık konak`ı (%1O,33 . %65,40arasındadır. Hastalık endemisi Tire`nin kuzeyinde az, güneybatısında orta ve güneydoğusunda yüksek düzeylerdedir. Yaş olarak; 11.20 ya§ grubunda (%56) ve cins olarak kadınlarda fazla bulunduğu görülmüştür (Kadınlarda; %46» erkeklerde; %80), Genel toplamda guatr prevalansı %38.13>tür, Sosyo-ekonomik ve kültüreldurumu farklı olmayan Tire bölgesinde her iki ebeveyni hasta olan çocukların daha fazla hastalandıkları öğrenilmiştir. Sağlam kişilerde mi (idrar iyod artığı`) ortalaması; 59 ^gr/gün» hastalarda ise 94,2 ^gr/gün`dür.Yapılan retrospektlf kohord soruşturmasında II, ve III, derece guatr olaylarının, 1961 yılına kadar prevalansları araştırılmış olup Tire güney-doğu kırsal bölgesine yeni gelen bir suyun prevalansı manidar olarakarttırdığı anlaşılmıştır.Bölgedeki endemik guatrın etyolojik faktörleri de incelenmiştir. Besinlerle geçen guatrojenlerin (lahanaailesi sebzeleri), çevredeki iyod miktarının (sularda iyod range`! 3,5 12 pgr/U) coğrafi yükseltinin,jeolojik oluşumların ve nihayet sudaki guatrojenlerin ilişkileri saptanmiştir.Ancak bu sayılan faktörlerden en ileri manidar etkide olanları; çevrede iyod miktarı ve sulardaki guatrojenlerin varlığıdır. Bu guatrojenlerin ise; ortamda bulunan Ztnober (civa sülfür) ve pirit (demir sülfür) denkaynaklanan sülfür bileşikleri ve disülfidler olması olasılığı çok yüksektir. Sülfid, disülfid ve difer sülfürbileşiklerinin ortamda bulunuşu ise; bölgenin jeolojik yapısından ileri gelmektedir.
ÖZ: Kazan Nahiyesi (Ankara) dolayındaki başlıca çimento hammaddeleri Jura yaşlı kireçtaşı ile Miyosenyaşlı marnlardır. Kireçli malzeme olarak kireçtaşı ve silisli malzeme olarak marnlar yeterli rezervdedir. Keza her iki malzeme uygun bileşim ve homojenliktedir. Marnları kısmen ve çeşitli kalınlıklarda örten, Miyosen konglomerası ile Pliyosen yaşlı çökeller tüketilebilecek ve/veya tüketilmesi gereken malzemelerdir.Çeşitli hammadde özellikleri ve gerekli olan diğer parametreler, yörede. Normal Portland Çimentosu üretecek bir fabrikanın kurulmasına olanak vermektedir.
ÖZ: Plajiyoklasların anortit yüzdelerinin x-ray difraksiyon analizleri yardımıyla belirlenmesi yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu analizlerin yapılmasında kontrolü sağlamak için "standart sapma" diye bilinen ve okumalarda hata oranını ortaya koyarak yapılan işlemlerin doğruluk derecesini gösteren yöntemden yararlanılabilir. Bu yöntem burada, (CuKa j) radyasyonu ile çalışan bir Philips difraktometresiyle analiz edilen ve(131) ve (131-) yansımaları için grafik değerleri kullanılan bir kayaç örneğine uygulanmakta ve bu yollaplajiyoklasların anortit yüzdesi belirlenmektedir.
ÖZ: Madenciliğimizde aramacılık ile ilgili önemli sorunların, işin tekniğinin gerektirdiği bazı düzenlemelerinMaden yasamızda yer almamış olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu yazıda; teknik gerekçelerleMaden Yasamızda yapılması gereğine inanılan değişiklikler ya da yer almasında yarar görülen düzenlemelerüzerinde durulmaktadır.