ÖZ: Muğla, yöresinde dota, renk ve desen açısından,farklılıklar sunan dört ayrı stratigrafik seviyedemermer üretimi yapılmaktadır. Bu mermerseviyeleri; alttan üste doğru Permokarbonifer yaşlıfiil itler içerisinde bant ve mercekler şeklinde yeralan siyah, mermerler, Triyas yaşlı şistler içerisindemercekler şeklinde bulunan değişik ton vedesenlere sahip beyaz mermerler,,, Üst Kretase yaşlızımparalı beyaz-grimsi beyaz mermerler vePaleosen yaşlı renkli Ege Bordo Mermeri Mir.Muğla yöresinde farklı stratigrafik seviyelerdeaçılmış olan mermer ocaklarından alınan mermernumunelerinin mineralojik, kimyasal fiziksel vemekanik özellikleri belirlenmiş ve bu özelliklerinbirbirleri arasındaki ilişkileri araştırılmıştır.,Muğla yöresi mermerleri, genelde düşük.poroziteli, yüksek birim hacim ağırlığına sahip veyüksek dirençli kayaçlar olup mineral boyutları 22-769 (uı arasında değişmektedir., Mermerlerin,mineral boyutlarının büyümesine bağlı olarak, tekeksenli basma, nokta yükleme, eğilme ve Böhmeyüzeysel aşınma dirençleri ile Schmidt darbedayanımı ve kuru. birim, hacim, ağırlıklarınmazaldığı, kuru birim, hacim ağırlığının artmasınabağlı olarak, ise tek eksenli basma, nokta yükleme,eğilme ve Schmidt darbe dayanımlarının arttığıbelirlenmiştir. Muğla yöresi mermerlerinin tekeksenli basınç dirençleri (a c) ile nokta yükleme dirençleri (Is,5o) aralarındaki K katsayısının 15 ila26 arasında değiştiği ve aralarındaki ilişkinin ac =14.24 İsse + 32 eşitliği ile tanımlandığıbelirlenmiştir.
ÖZ: Konya ve yakın çevresindeki yapılardaözellikle tarihi yapılarda, yapı malzemesi içerisinekapilarit yoluyla alınan suyla bu malzemelerdesatıh bozulmaları oluşmaktadır. Kapiler su emmemiktarının yapı malzemesi türüne göredeğişiminin belirlenebilmesi amacıyla yöredekullanılan doğal ve suni yapı malzemelerininkapiler su emme potansiyelleri incelenmiş,belirlenen kapiler su emme katsayılarınınmalzemelerin diğer indeks özellikleriyle ilişkileriaraştırılmıştır.. Çalışmada tarihi ve güncelyapılarda kullanılan andezitik tüf (Sille taşı),traverten, kireçtaşı ve granit gibi doğal yapı taşlanile gaz beton, beton ve pomza (bims) kumuylayapılan bims betonu gibi yapay yapı malzemelerinkapiler su emme potansiyelleri belirlenmiştir,Kapiler su emme deneyleri her bir yapımalzemesinden alınan 7 adet 2x5x10 cmboyutlarındaki prizmatik örnekler üzerindeyapılmıştır. Kapiler su emme katsayısının,, gazbetonda 7.3, bims betonda 3.6, betonda 4,andezitik tüf te 2.9, travertende 0.1, kireçtaşında0.4, granitte ise 0.08 kg/(m2saat °`5) olduğadeneylerle tespit edilmiştir. Andezitik tüfûnyaygın olarak kullanıldığı tarihi, yapılardameydana gelen nemlenmede bu yapı taşındabelirlenen kapiler su emme katsayısının yüksekolmasının önemli derecede etken olduğusonucuna varılmıştır. Yine bu çalışmada kapilersu emme katsayısının malzemenin diğer fizikselözellikleriyle bağlantısını gösteren bazı eşitlilerdetespit edilmiştir
ÖZ: Eskişehir İli`nin ve Sivrihisar İlçesininKKD da yer alan çalışma alanı, Neotetisokyanusunun kuzey kolunun «kapanması ileçarpışan Sakarya Zonu ile Anatolid-ToridBloğunun arasında gelişen dalma-batma,üzerleme, ofıyolitik melanj, yüksek basınç/düşüksıcaklık metamorfizması ve magmatizma gibideğişik jeodinamik olayların ürettiği kayabirimlerinin bir araya geldiği bir kuşak (İzmirAnkara-Erzincan Zonu) üzerinde bulunur..Arazide ekaylı dilimler şeklinde izlenenofiyolitlerin saha gözlemleri ve petrolojikincelemeler sonucu, eksikli-terslenmiş bir dizisunduğu saptanmış olup dalma-batma zonu (SSZ)ofiyolit özelliğini yansıtmaktadır.