ÖZ: Eldivan Şabanözü dolayında yaşları Alt Trisyas`tan Kuvaterner`e kadar çıkan kaya birimleri yüzeyler. Amaç bölgede var olan ofiyolitli melanjının yerleşmesine ilişkin yeni bulguları sergilemektir, Metadetritiklerden oluşan Alt Triyas yaşlı Kösrelik ve bununla girik olan metavolkanitlerden oluşan Yağımli Formasyonları, Permiyen ve Karbonifer yaşlı bloklar içerir. Orta Triyas (Anisiyen) yaşlı Elmalı Formasyonu, konglomera ve kumtaşları ile Alt Triyas yaşlı formasyonları uyumsuz olarak örter. Orta-Üst Triyas (Ladiniyen- Karniyen yaşlı kireçtaşlarından oluşan Yeniçöte Formasyonu, Elmalı Formasyonu ve geçişlidir, Yeniçöte Formasyonu gabro, diyabaz,serpantinit, spilit, çörtlü kireçtaşı, radiyolarit, çamurtaşlarından oluşan Eldivan ofiyolitli melanjı ile tektonik olarak örtülür. Ofiyolitli Melanj, yaşı belirsiz, Liyas ve Alt Kratese (Berriasiyen-VaJanjiniyen-Barremiyen) yaşlı kireçtaşı blokları içerir, Filiş fasiyesindeki Senomaniyen-Türoniyen yaşlı Mart Formasyonu, konglomera ve ofiyolitli Melanjın üstüne gelir. Mart Formasyonu ile düşey yönde geçişli olan ve kireçtaşlarındaki oluşan Kurşunludüz Formasyonu da, Senomamyen-Türoniyen yaşlıdır. Bu verilere göre Eldivan Ofiyolitli Melanjı Barremiyenden sonra; Senomaniyen- Türoniyden önce olasılıkla Austriyen fazı sırasında bölgeye yerleşmiştir. Daha sonraki tektonik süreçlerle ofiyolitli melanj Miyosen yaşlı çökeller üzerine bindirmiştir,
ÖZ: Levha tektoniği, Doğu Anadolu`daki ofiyolit yerleşmesine yanıt vermekten uzaktır. Ayrıca kuramsal ve yapay ayıranlar da sorunları açmaza uğratmaktadır. Öyleyse ofiyolit sorununa yeni bir bakış açısı gerekmektedir.
ÖZ: Gerek petrol ve tabi gais ve gerekse maden aramalarında kuyuların açılmasına ihtiyaç duyulur, Bu kuyular düşey ve eğik yönde amaca ve teknik imkanlara uygun olarak yapılabilirler. Örneğimizde Batı Almanya`nın Georgsdorf petrol havzasında (Şekil: 5) yapmış olduğum çalışmalarımı özet olarak sunmaya çalışacağım. Bilhassa eğik açılan kuyulardan geçecek jeolojik profillerin ve profillere dayanan diğer jeolojik çalışmaların gerçeğe daha yakın olabilmeleri için, bu uygulamada söz konusu olan hususların dikkate alınması ve çalışmaların ona göre yürütülmesi zarureti vardır, Gorüldüğü üzere havzada açılan kuyuların bir kısmı eğik olarak yapılmıştır. Açıklamalarda eğik açılan kuyular için yapılması gereken işlemler gerçekleştirilerek ve basitleştirilerek imha çalışılmıştır. Çalışmaların sonunda, petrol ihtiva eden Bentheîm kumtaşı seviyesinin yapı kontur haritası ve bölgenin tektonik çatısı çıkartılmıştır. Havza iki ana fay bloku arasında yer almakta olup ana fayların çizilmesinde bölgede açılan diğer kuyulardan edinilen bilgilerden de yararlanılmıştır.
ÖZ: Batı Anadolu, Trakya ve Ege adalarında geniş alanlarda yüzlekler veren ve tüm Tersiyer ve Kuvaterner boyunca etkinliğini sürdüren kalkalkalin ve alkalin nitelikli volkanizmanın petrolojik inceleme sonuçları verilerek, karşılaştırmaları yapılacak ve plaka tektoniği açısından kökensel yorumlarına gidilecektir. Araştırmada salt Senozoyik volkanizması konu alınmakla birlikte, Karadenk kıyılarındaki Üst Kretase yaşlı volkanizmanın da bölgedeki genç volkanizma ile olan ilişkisi göz Önüne alınarak kısaca değinilmiştir. Erek, son yıllarda bölgedeki farklı yaşlardaki ve niteliklerde volkanitlerde yapılan yoğun araştırmaları toplu halde sunmak ve volkanitlerin aralarındaki ilişkiyi belgeleyebilmek için yapılan çalışmalara küçük bir katkıda bulunmaktır,
ÖZ: Kayalar içerisinde açılan herhangi bir büyük yeraltı kamsı, o kaya kütlesinin, dengesini bozar, Kaya kütlesinin, dengesini tekrar kazanmaya çalışmasından dolap oluşan kuvvetler, yeraltı kadısının duvarlarında, taban ve tavanında kırıklara ve yıkılmalara neden olur. Bu kuvvetlerin etkisi, kayaçlarının kalitesinin kötü ve kamnm boyutunun büyük olduğu zaman, daha da fazla olur. Böylece, bu şartlar, yeraltı kazılarının boyutlarını sınırlayarak etkenleri oluştururlar.
ÖZ: Kira^*Halıköy-lIlre-Bayıntı Bozdağ (Şekil 1) arasında kalan antimonit-2^ober-arsênô« prit ve şeelit zuhurlarının mineraloji ve kısa jeolojisi incelenmiş, gnayslar içinde mostra veren Çayh-Tavşan Doruğu Tepe antinom zuhurunun, daha üstte şistler içinde bulunan ve berthierit içermeyen Çaylı-Hopuoğlu antimon zuhuruna oranla daha yüksek sıcaklıktaki cevherli Mdrotermal eriyiklerden oluştuğu saptanmıştır. Diğer taraftan, Ödemiş-Halıköy-Yağeılar yöresinde antimonit ve arsenoplrit minerallerinin yanyana ve iç içe oldukları mikroskoskopla saptanmış olup; ayrıca bu zuhurlarda pirit, kalkopMt, düşük ısılara işaret eden markasit ve sdnobor gibi minerallerde Menmîgtir* Bölgenin cıva zuhurları hidrotermal kuvars damarlarından Myade, yan kayaç şistlerin kırık, gatlak ve arkasındaki boşluklarına bağlı olarak bulunmaktadırlar* Arasnopîrit zuhurları antimonit zuhurları gibi gnays ve gistler içinde bulunan epijenetik hidrotermal kuvars damarlarına bağlı bulunmakta ve çok eser miktarlarda en çok 40-50 mikron büyüklükte nabit altın zuhurlarda düıensk bir dağılım göstermektedir. Şeelit zuhuru, Elmacı Gediğinde ufak mostralar halinde şistler içinde tabakaya bağh halde bulunmaktadır. Bütün bu zuhurlar Varistik ve Alp Örojenezini yapmış tabakaya bağlı sedimanter kökenli cevherli horizon veya horkonlardan hidrotermal taşınmayla (§eeüt hariç) oluşmuşlardır. Böylece çoğu kez epijenetik hidrotermal olarak yorumlanan yatak ve zuhurları, aslında pomjen, yani birkaç aşamada oluşmuş oluşumlar olarak da düşünebiliriz.
ÖZ: Son zamanlarda mineral yataklarının bazı türlerinin yayılım ve kökeni, levha tektoniği varsayımlarının terimleri içinde açıklamaktadır. Levha sınırlarının gelişmesi ile bu yataklar arasındaki ilgi araştırılmıştır. Hem cevher kütlesi ve hem de cevheri içeren ana kayacın kökenlerinin açıklanmasında, varsayımların yararlı olacağı görülmüştür. Jeolojik zaman içindeki minerallerin değişimleri kısmen, tektonik ve magmatik şeylerdeki değişimlere bağlıdır. Ancak 3000 m,y,hk geçmişte mineralleşmenin birçok tiplerinde küçük akrabalık değişiklikleri olduğuna ait ban bulgular vardır, Levha tektoniği görüşlerinin gelişmesi, olası yeni, mineralleşme sahalarına ait bir sıra genel örneklerin sağlanması konusundaki araştırmalarda sınırlı olmaktadır. Ancak cevher kütlesindeki özel tiplerin Önceden daha kesin olarak bulunmasında bu varsayımların ayrıntılı incelenmesi, büyük değerlere sahip olanaklar getirecektir.
ÖZ: Çalışma, Gemliklinin güneyinde yeralan Alt Tersiyer kayalarım konu eder. Beş kaya birimi ayırtedilmiştir, alttan üste Seçköy çamurtaşı-çakıltaşı birimi, Dürdane çamurtaşı-çakıltaşı- kumtaşı birimi, Hisartepe kireçtaşı birimi ve Gengali kumtaşı-çamurtaşı birimi Segköy birimi, çamurtaşlarından ve volkanoklastik çakıltaşlarından yapılıdır, Diirdane birimi, egemen olarak kırmmmeı, kahverengimsi çamurtaşı ve kumtaşlarından oluşur; yersel olarak çakıltaşı arakatkıları içerir. Kurtul kalkerli çamurtaşı birimi sarımsı, beyazımsı renklidir, Hisartepe kireçtaşı birimi, beyazımsı renklidir. Hisartepe kireçtaşı birimi, beyazımsı, biyoklast kapsamlı kireçtaşlarından ve kalkerli çamurtaşı arakatkılarından yapılıdır. Kireçtaşı Eosen Başı yaşlıdır. Gengali birimi, ince katmanlı kumtaşlarını ve sarımsı, yeşilimsi, kırmızımsı çamurtaşlarını nöbetleşmeli olarak içerir. Birimler genellikle uyumlu olarak birbirlerini Merler, Tersiyer kesitinin toplam kalınlığı en m 630 metredir. Sedimantoloji ve Paleontoloji özellikleri bu birimlerin kıyı bölgesi çökelme alanında oluştuklarını yansıtır.