ÖZ: Deveci (Hekimhan-Malatya) siderit örneklerinin, cevher hasırlama yöntemlerinden yararlanılarak yapikan incelenmesi bu çalışmada sunulmaya çalışılmıştır. Deveci siderit yatağının genel hatları ile mineral parajenezinin elek analizleri ve manyetik ayırma yöntemlerinden yararlanılarak, yüzeyde, siderit j+ SiO^ derine doğru ise siderit + SiO2 |+ ankerit/dolomit`ten oluştuğu saptanmıştır, Çalışmada, cevher hazırlama yöntemleri aracılığı ile yapılabilen geometrik veya mekanik lokasyonun en azından jeneze yaklaşımda bir metod olarak kuullanilabileceğinln veya araştırılması gerektiğinin sonucuna, Deveci siderit yataklanması örneği ile varılmaya çalışılmıştır.
ÖZ: Akdağmadeni kurşun, çinko cevherleşmeleri kademeli bölgesel başkalaşım kayaçları dokanakları boyunca kara oluşukları ile ic içe bulunur, Değişik özellikte üç tip cevher gözlenmiştir: 1) Masif cevher^ 2) Saçnımlı cevher 3) Boşluk cevherleşmesi Yataklarda gözlenen cevher mineralleri ve bunların oluşum sıralan şöyledir: Manyetit-pirotin-pirit-arsenopirit= kalkopirit-florit-sfalerit-galen, Ayrıca gellt ve kalkosiıukovellin, fötit ve smltsonlt am olarak gözlenmiştir. Değişik jeotermometre ve jeobarometre yöntemleri ile oluşum sıcaklığı ve basıncı 390-430° C ve ^ 500 bar olarak bulunmuş ve bu değerler saha ve petrolojik verilerle deneştirilerek cevherleşmenin kökeni tartışılmıştır.
ÖZ: Karadağ yöresinde alt kesimleri eksik, dilimli bir yapıda izlenen ofiyolit topluluğu Üst Kretase yasla vol kanodimanter bir istif üzerine bindirmistir. Bu ofiyolitik kayalar Alt Orta Eosen yaşlı, Sren ve andert dasit arakatkılı bir birimle örtülmektedir. İnce bir dilimle temsil edilen ultramaflk kayaçlar tekto mk dokulu ve tümüyle serpantinleşmiş, çoğunlukla milonitlegmistir. Burada kümülatlar islenmemiş Ofiyolitik kayaçlar klinopiroksen . hornblend gabro ve mikro gabro diye tanımlanan izotrop gabrolar ile onların üzerine gelen spilitik diyabazdır. Ayrıca küçük yüzeylemeler şeklinde spilitlk diyabaz içme sokulum yapmış plajiyogranit de bulunmaktadır. Polimetalik cevherleşme bindirme çizgisi boyunca dağınık yüzeylemeler şeklinde izlenen listvenife daha aşık bir anlatımla serpantinitin karbonatlaşmış - silislesmig türevlerine bağlı olarak gelişmiştir Listvenit içinde gerek asınım, gerekse dolomit ve kuvarsla birlikte damar ya da damarcıklar biçiminde otuza yakın cevher minerali izlenmektedir. Bunlardan kromit, köken kayaç (har.burjlt) tan kalıntı olarak korunmuş manyetit ve nikel mineralleri serpantinleşme sırasında veya daha sonra silikat yapılarından ayrılan elementlerin cevher mineralleri halinde yeniden düzenlenmesiyle oluşmuşlardır. Köken kayaç W Hg As Sb ve M tan yoksun olduğuna göre bu elementleri içeren mineraller doğrudan hidrotermal getirimlerine ilişkilidir Bölgenin jeolojisi göz önünde tutulursa söz konusu hidrotermal cevherleşmeyi oluşturan eriyiklerin kökeninin Orta Eosen yağlı dasit volkanizma olduğu söylenebilir.
ÖZ: Ankara ve Etimesgut-Batıkent havzalarının kaplayan Pliyosen ve Holosen yaşlı toprak zeminlerin kalınlık değişimi ,bir izopak haritası üzerinde, havza tabanlarının morfolojisi ise bir yapı-kontur haritası üzerinde incelenmiştir ,Bu çalışmaların ve saha gözlemlerinin ışığında, Pliyosen`de Ankara ve Etimesgut-Batıkent havzaları arasında KD-QB doğrultusunda uzanan, Jura yaşlı kireçtaşlarından ve Miyosen yaşlı volkanitlerden oluşan bir paleosırtın varlığı ortaya konmuştur. Son olarak da, havzalardaki toprak zeminlerin çökelim süreçleri tartışılmıştır
ÖZ: Kil minerallerinin diyajenetik ve ortamsal nitelikleri değişkendir. Killi çökeller ile çökel kaya fasiyeslerinin ana diyajenetik faz diyagramları, tabii filloslikatların kimyasal verilerine dayanılarak kurulmaktadır. Glokonit denizel ve daha çok sıf denizel kökenli çökellerin yararlı bir ayırag olup gömülme diyajenezinden fazlaca etkilenmez, Klorit birincil mikaların ayrışma ürünü olarak gelişir, Diyajenezin ileri safhalarında özellikle metamorfizmayı erittiği durumlarda illit ve yeterli kil minerallerini ornatır, Simektitler ise sedimantasyondan ileri diyajenez evresine kadar önemli mineralojik değişimlere uğrarlar, Klorİtin sedimanter kayalar içerisinde bulunuşu, bunun termal duraylılığından çok diğer fazların etkisinde olup ileri metamorfizma evresinde tümüyle yok olur îllit değişik P=T şartları altında bir seri kimyasal reaksiyonlar ile oluşur