ÖZ: Deveci (Hekimhan-Malatya) siderit örneklerine ait jeokimyasal verilerin matematiksel yorumu bu çalışmada sunulmaya çalışılmıştır, Elementlerin yüzde -dağılım ilişkileri, siderit ve feil mineralleri arasındaki ardışıklı çökelmeyi eser element cinsinden, dağılım, ilişkileri ise çökelime eşlik eden bazik volkanizmanın varlığını ortaya koyabilmektedir. Çalışmada jeoistatistik değerlendirmenin, jeneze yaklaşımda bir yöntem olarak kullanılabileceği sonucuna Deveci siderit yataklanması örneği ile varılmaya çalışılmıştır.
ÖZ: Ulukışla, ile Çamardı arasında geniş bir alanda yüzlek veren volkanizma. Paleosen`den Orta Eosen`e kadar etkili olmuştur. Volkanitler sahada yaygın, olarak aglomera, yastık, lav, tüf, kubbe, dayk ve akıntı `İbresi şeklinde görülür ve yer yer volkanosedimanter özellik gösterirler. Sokulum kayakları özelikle: Ulukış- 14 çevresinde yaygındır. Mineralojik ve kimyasal, bileşimlerine .göre, bazalt andezit, nadiren riyolitten oluşan kayaçlar çoğunlukla` alkali (goşonitik) ve kısmen de subalkalidir. Ana ve bazı iz element içeriklerine göre kayaçların volkanik yay ürünü oldukları görülür. Jeokimyasal ve jeolojik, olgulara göre Üst Kreta Orta Bösen aralığında bölgedeki okyanus içerisinde gelişen, kuzeye dalımlı bir yitim zonunun incelenen kayaçların oluşumunu sağladığı düşünülmektedir
ÖZ: Doğu Pontidler`de bulunan Liyas yaşlı antrasit yatağı ön etüdler sonucunda, grafit olabileceği sanılmıştır. Bu amaçla, bağlayan etüdler esnasında sahanın Jeolojik ve tektonik etüdünün- yanı sıra kömür petrografisi açısından incelemeler yürütülmüştür. İncelemeler sonucunda Liyas yaşlı yatağın kesin kömürleşme derecesi refleks`yon ölçümleri yardımıyla saptanmıştır. Yüksek kömürleşme Laramiyen fazda yükselen, granit etkisiyle olmuştur. Bu makalede yalnız kömür petrografisi sonucunda elde edilen neticeler özetle verilmiştir.
ÖZ: Fluoritteki sıvı katı adımlarının kimyasal analizi ilk önce dondurma deneyi ile birlikte kapanmadaki sıvının yıkanması yöntemiyle saptanmıştır. Daha sonra aynı örneklerde, kapanmadaki sıvının, bileşiminin analizi taramalı elektron mikroskopla yapılmıştır. Her iki yöntem, NaCI ve KCl`ün temel bileşenler olduğunu göstermiştir. Ayrıca, ikinci yöntemin, birinci yönteme göre çok hızlı ve sağlıklı olmasına, karşın daha pahalı olduğu anlaşılmıştır.
ÖZ: Kum boyu kırıntılı kayakların taşınma mekanizmaları ve çökelme ortamlarının saptanması sedimanter yapılar, fosil içerimi ve benzeri gibi `belirli sedimantolojik özelliklerle yapılabilmektedir. Bununla beraber bu özellikleri içermeyen veya, yüzeyde mostra vermemiş istiflerde bu işlemlerin yapılabilmesi ancak bazı dokusal yöntemlerle mümkündür.. Bu makalede, özellikle ince kesitlere uygulanabilecek dört sedimantolojik. dokusal yöntem tanıtılmakta ve bunlar yardımıyla istifi oluşturan kırıntılı materyalin taşınma mekanizması ve çökelme ortamlarının nasıl saptanacağı sunulmaktadır.