ÖZ: Bölgedeki stratigrafi istifi Permo-Karbonifer yaşlı Pötürge Metamorfikleri, Eosen yaşlı Maden Karmaşığı, Permo-Karbonifer yaşlı. Malatya. Metamorfikleri, "Kretase yaşlı Gündüzbey Grubu, Eosen. yaşlı Yeşilyurt Grabeni Gedik Formasyonu. ve Miyosen yaşlı Kilayik ve Beylerderesi Formasyonlarından yapılıdır. Bölgedeki, kaymaların oluşumu karşılaşma karst-fay, geçirimli ve geçirimsiz litoloji, dokanaklan ve fayların denetimindedir. Pınarbaşı kaynağı 3001/sn, Harita kaynağı 90 l/sn. ve İnekpınar kaynağı 0-30 l/sn. arasında değişir. Küçük ölçekli kaynaklanın debileri 0,52-0,2 l/sn arasındadır. Bu. kaynakların kimyasal tahlilleri, incelendiğinde anyonlar rHCO§ > ı Q " > ıSO ire katyonlar` r(Ca++ + Mg+ + ) > rNa+ > rK+` şeklindedir. Be sular Piper`è gore "`Alkali toprak elemenler (Ca++ +.Mg++) > Alkali elementler (Na+ + K+)" ve. "karbonat sertliği. %50*den fazla olan sular,, Schauer sınıflamasında "Olağan klorürlü, sulfatlı ve olağan karbonatlı sular"; Şahinciye göre- ise A-Iab(ba), Â|C-Ialb(ba), ACJIabfba) ve C2A-üab(ab) sunumdadır. Sar sınıflamasında kaynak suları `"çok iyi özellikte sulama sulan", ABD tuzluluk diagramında ^C^Sf"; WflocBC diyagramında ise "çok iyi - iyi sulama sulandır.. Türk standartları ve Schoeller sınıflamasına göre» bu sular "orta`" ve "iyi" kaliteli sular sınıfına girer
ÖZ : Kızıldağ cevherleşmeleri Yüksekova Karmaşığı içerisinde yer alan granit içerisinde ve genel olarak D-B doğrultulu ve kuzeye eğimli faylanmalarla ilgili olarak gelişmiştir. Cevherleşmeler genel olarak saçınımlı veya fay zonu dolgusu şeklinde gelişmiş olup` cevherleşme türleri spekülaritit, pirit (± kalkopirit), galen (± sfalerit) ve; Cu mineralleri, şeklindedir. En yaygın olarak Spekulant ve pirit, cevherleşmelerine rastlanmaktadır. Eh değerlerinin -yüksek olduğu yerlerde (YASS üstende) Spekulant ve Efrun negatif değerlere sahip olduğu yerlerde (YASS altında) pirit cevherleşmesi gelişmiştir. Bu iki cevherleşme birbirine, geçiş göstermektedir. Faylanmalar Üst Kretase son - Paleosen`de olasılıkla Keban Metamorfikleri. Yüksekova üzerine bindirmesi sırasında gelişmiştir. Cevherleşmenin yüzeylenen kısımlan ekonomik olarak, önemli görünmemekte ise de düşey yönde- cevherli zonların mineral içeriklerinin değişmesi kuvvetle olasıdır ve bu da cevherleşmelerin, ekonomik olabileceğini göstermektedir.
ÖZ : Bu çalışmada Akçakoca, yöresindeki Devoniyen yaşlı. Kuşça formasyonundan alman toplam 25 adet kayaç örneğinin kil. mineralleri belirlenmiş ve illit krista Unite dereceleri ölçülmüştür. Bölgede belirlenen esas kil mineralleri illit, klarit, kaolinit. Elde edilen, sonuçlara göre bölgedeki, Üst Siluriyen - Alt Devoniyen yağlı Kuşça formasyonu diyajenezdenki metamorfizma ve epimetamorfizma etkisinde kalmıştır.
öZ: İç Anadolu granitoyid kuşağı, Kırşehir Masifinin bati kenarında yer almaktadır.. Kuşaktaki sokulumlardan birini oluşturan Çelebi granitoyidine ait 40` örneğin ana ve iz element kimyasal analizleri yapılarak jeokimyasal özellikleri ve kökeni, belirlenmeye çalışılmıştır. Granit granodiyorit, kuvars monzonit, kuvars; monzodiyorit bileşiminde ve kalkalkali karakterindeki. inceleme alanı granitoyidlerinin önemli köye renkli minerallerini hornblend + biyotit + kunopiroksen ve titanit oluşturmaktadır. Benzer mineralojik bileşime sahip, bolca artık malik kayaç kapanımları içerirler- ve I~tipi granitoyid özelliğindedirler. K, Rb, Srt Ba, Zr, Nb, Tn» U, Rb/Sr, La, Ce konsantrasyonları yüksek, K/Rb ve Sr/Ba konsantrasyonları ise. düşüktür. .Bazı iz. element içerikleri açısından volkanik yay çarpışma sonrası granitoyidlere benzerlik gösteren Çelebi Granodiyoritin, mineralojik- petrografik ve jeokimyasal özelliklerine göre, kıtasal kabuk. manto malzemesinin bölümsel erimesiyle oluştuğu ileri sürülebilir.
ÖZ: İnceleme alanında, birbirinden aşınma evreleri, ile ayrılan beş tortul istifi .bulunur. Bunlar sırasıyla: 1. Tabanı görülmeyen ve üste doğru regresif olarak son bulan Geç Kretase-Paleosen tortul istifi (Pelajik Lort. Kireçtaşı), 2. Transgresyonla başlayıp regresyonla sonuçlanan Erken Eosen tortul istifi (lesifal Başoğlu Üyesi, fliş nitelikli. Saz Üyesi ve. karasal Tayfur` Formasyonu), 3. Transgresyonla başlayıp regresyonla sonuçlanan Orta-Geç Eosen, ve Oligosen tortul istifi (resifal Kozlutepe Kireçtaşı, fliş, nitelikli Karaağaç Üyesi Kabasal Üyesi ve Karasal Göksu Üyesi). 4. Yer yer denizel ve karasal Orta-Geç Miyosen tortul istifi (Eceabat Formasyona) ve 5. Karasal Geç Pliyosen, tortul- istifi.. Geç Kretase-Paleosen sonrası ve Miyosen öncesi, tortul istif, dikey `bölgesel hareketlerin denetiminde gelişmiştir.. Erken Miyosen`de Saros Grabeninin açılması ile güneyde gelişen kompresyonel kuvvetler tektonik yapılan, oluşturmuştur. Erken Miyosen yaşlı faylar, kıvrımlar ve eklem takımlarının birbiri ile olan geometrik .ilişkileri, bölgenin KB-GD yönlü bir sıkışma kuvveti, etkisinde kaldığını, kanıtlar. Orta.Geç Miyosen, sedimantasyonu tortullaşmayla yaşıt faylar tarafından, kontrol edilmiştir.
ÖZ: Kefdağ, ve Soridağ (Gûleman) krom yatakları, birincil oluşum özellikleri iyi korunabilmiş ender podiform tip yataklardır.. Yapısal, petrolojlk, mineralojik ve kimyasal özellikleri, podiform kromit kütlelerinin oluşumu konusuna yeni yaklaşımlar geliştirmeye elverişli görünmektedir.. Yeni yaklaşımlar ışığında yapılan tartışmalar sonunda. Kefdağ ve- Soridağ kromit. kütlelerinin diapirik üst manto kalıntı peridotitleri içinde, oluştukları göriişi benimsenmiştir.. Bu peridotitler harzburjit ve. dunit bileşiminde, olup, çok fazlı tüketilmiş üst manto kalıntılarıdır. Kefdağ ve. Soridağ kromit kütleleri lerzolitik kökenli piktik ergiyiğin kalıntı üst manto diapirleri içinde magma kanalları boyunca, yükselimi sürecinde oluşmuştur. Kromit taneleri magma kanallarındaki boşluklarda, konveksiyon akıntıları kontrolünde, birikmiştir.
ÖZ: Pontid kuşağının batı kesiminde Üst Kretase yaşlı tortular genellikle dem denizel fasiyeste gelişmişlerdir. Bundan izleyen Paleosen yaşlı çökellerin de özellikle Göynük(Bolu); -çevresinde yine acric-derin denizel koşullarda çökelmiş olmalarına karşın, doğuya doğru baskın olarak sığ denizel koşullarda çökeldikleri birçok yerbilimci tarafından vurgulanmıştır.